Acolo eu să mor aş vrea…

Genu şi Mariana Cambos

Familia Cambos a marcat viața culturală băcăuană a anilor  ’70-80.

Lori Cambos, actriţă a Teatrului Municipal ”Bacovia”, s-a stins din viaţă la doar 46 de ani, lăsând tribut strălucirea cu care a îmbrăţişat scena şi luând cu ea ovaţiile publicului care a admirat-o. Soţul acesteia, director al Casei de Cultură şi mai apoi regizor tehnic al Teatrului G. Bacovia a susţinut-o în carieră, urmărindu-i îndeaproape prestaţia cu critica lui constructivă.

Rozina Cambos, o artistă completă

Aşchia nu sare departe de trunchi şi asta au demonstrat-o odraslele familiei Cambos: Rozina, absolventă a I.A.T.C. București a debutat pe scena Teatrului din Piatra Neamţ iar Genu s-a format ca inginer de sunet şi a cântat la spectacolele Casei de Cultură, la cluburile C.F.R., URA, Letea şi în majoritatea restaurantelor băcăuane, făcându-şi simţită prezenţa în emisiuni radio şi TV. Căsătoria cu Mariana Greceanu, solistă renumită a Filarmonicii, a fost una care nu a unit doar un cuplu marital ci şi unul artistic. „Toată ovreimea ne cunoaştea„, mărturiseşte artistul cu satisfacţie. Au doi copii şi trei nepoţele şi arată ca o familie împlinită.
În 1987 , au fost presaţi de regimul comunist să emigreze în Israel, dat fiind faptul că mama era evreică.
Sunt 33 de ani de atunci. Genu lucrează ca editor audio-video la Dorimedia Group. Viaţa Rozinei a fost una cu sincope: deşi a avut un succes răsunător şi a fost acceptată ca actriţă a Teatrului Hakameri din Tel Aviv, după care a fost distribuită în diferite filme şi seriale, în momentul de faţă artista suferă de o formă de cancer care se dovedeşte a fi galopantă şi nemiloasă.
Genu şi Mariana Cambos au trăit şi în Africa de Sud mai bine de 2 ani, după care s-au gândit să se întoarcă în România, dar ar fi fost un risc, luând în calcul vremurile instabile post-decembriste.
Nu mai am pe nimeni acolo, dar dacă aş putea alege locul morţii mele, cu siguranţă ar fi România. Îi urăsc pe comunişti şi azi. M-au îndepărtat de ţara mea”
L-am întrebat dacă s-a acomodat vreodată cu adevărat în Israel şi am simţit sinceritatea unui suflet rătăcit prin lume, departe de locul iubit: „Nu m-am obişnuit în Israel nici azi. Ţara mea e România şi numai România”.
Un om impresionant, cu un istoric al vieţii pe măsură, m-a determinat să cred că naţionalismul său autentic e unul exemplar, e unul care îţi aminteşte că eşti român şi trebuie să fii mândru de asta iar nostalgia locurilor natale nu ţine cont de bani, politică şi toate avuţiile din lume.
Genu Cambos mi-a lăsat impresia unui evreu atipic, un veşnic răzvrătit care îşi manifestă trăirile interioare prin intermediul muzicii şi artei şi care sinceră să fiu, mi-a adus o rază de soare într-o duminică ploioasă.

6 păreri la “Acolo eu să mor aş vrea…

 1. costel..R

  M-a impresionat acest articol si mi-a trezit nostalgii vechi.Prin anii 75,..fiind ceva mai tanar decat Genu,dar mare iubitor de muzica buna..ma uitam cu admiratie la prestatiile lui..si mai ales la Eolic,grup de frunte printre celelalte din Bacau.As putea sa spun fara gres ca ..Genu era inima lautarilor,omul dupa a carui prietenie fugeau toti.Dupa revolutie a ajutat o multime de alti muzicanti ,dandu-le posibilitatea sa cante prin restaurantele din Israel..si nu numai.Nu ar strica ca edilii orasului sa-i acorde titlul de cetatean de onoare..si subscriu cu placere la o lista de semnaturi pentru asta.Multumesc lui Irina..ca macar ea isi aminteste de valorile orasului nostru.

  Răspunde
  1. Irina Bacaoanu Autor articol

   Familia Cambos merita mult. Iar titlul de cetatean de onoare nu ar fi o ideea rea. Chiar, ce-ar fi sa facem un demers?

   Răspunde
   1. Catalin

    Intr-adevar Irina , nu e o idee rea ca titlul de cetatean de onoare al Bacaului sa-i fie acordat lui Genu Cambos .

    Răspunde
    1. Irina Bacaoanu Autor articol

     Daca as sti ce demersuri sa fac, as face. Daca stie careva, sa-mi dea de stire si duc pana la capat acest obiectiv.

     Răspunde
     1. clemansa

      De contactat un membru al Consiliului judetean/ municipal, convins sa initieze un proiect pe care sa-l sustina sus si tare, supus votului in sedinta si apoi aplicat!

 2. Rugina Victor

  Om mai nebun ca Genu, rar veti mai intalni… O nebuie pozitiva, care te face sa uiti de datorii si sa platesti permanent amenda pentru ras necontrolat in spatii publice! Salutara initiativa Dvs de a reaminti bacaoanilor ca Genu Cambos, cu codita lui de rocker veteran, nu a murit si mai are o groaza de spus si de cantat! Intr-adevar, numele CAMBOS, iti impune respect cand il rostesti. Cine a ascultat-o pe Rozina Cambos cantand Beatles, nu o va uita niciodata! Talentul mamei lor s-a transmis, din fericire. Cel mai frumos cadou de ziua Dvs. nu poate fi decat un CD din partea lui Genu, cu „A plecat famelia, sa ia aer la sosea, sa ia aer domnul Mayer…”! Merita un GRAMMY AWARD pentru capodopera asta de piesa! ZAU! Apropos de demersurile de care spuneti, va fi fff greu, avand in vedere ca aia care i-au dat in cap atunci, sunt si acum la putere si sunt mai curviti decat predecesorii lor. Secera si ciocanul sunt inca la loc de „cinste”. Cand vor fi inlocuite de cositoarea electrica si ciocanul hidraulic, sper ca Genu & Co. sa isi gaseasca locul acolo unde merita. Sa lasam artistii sa se „reproduca” mult si bine de acum inainte si dam cezarului ce-i al cezarului! Un REMEMBER EOLIC, organizat anual, ar face deliciul bacaoanilor si „tutulor” (cum spune Genu) prietenilor lor care i-au cunoscut in toate ipostazele. Sanatate intregii Fam Cambos, care s-a inmultit sa fie fericiti si calare pe Facebook si comunisti ! Deci, dati PLAY la nebuneala online!
  Si cu voia dumneavoastra, ultimele pe lista, DOUA PEDALE ! Gasca stie de ce !!!
  VICTOR R

  Răspunde

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *