Arhiva categoriei: La Bacau, intr-o mahala

La Bacau, intr-o mahala

Se cere milă și considerație pentru înavuțiții din furt și șpagă

Furtul e furt oricum ai da-o. Dacă-s bani mulți sau puțini, eu știu că tot furt se numește. Adică ți-ai însușit ce nu-i al tău.
Romică și liberalii lui, formaseră o barieră de care nu trecea nimeni. Și-a plantat oameni peste tot, oameni de suflet, de casă, de curte, de concedii, care făceau legea. Era clar cine conducea sportul, zona socială, cea a construcțiilor și erau știuți câștigătorii licitațiilor din clipa intenției, înainte de licitație.
Cu nimic n-au fost mai buni liberalii decât pesediștii. Ba din contra, de când Romică a bătut Bucureștiul în speranța c-ajunge politician de capitală, orașul a rămas pe mâna tovarășilor lui, la fel de escroci ca el.
Au făcut baștani din niște silfizi cărora nu le-ai fi dat ”Bună ziua” de jenă, și-au tras pe lângă ei niște pseudo-ziariști să-i sărute-n cur virtual și pe gazetă scrisă și Romică avea aură de Dumnezeu care mântuie orașul de corupție. În realitate, Stavarache era corupția însăși. Cu o altă față, aparent mai umană, dar tot corupție ordinară, era.
Dacă Romică intră în rândul ”normalității” și e condamnat pentru patru ani cu executare, nu văd nicio dramă în asta. ”Beciul domnesc”, grație DNA-ului e pentru gunoaie ca el. Că n-a făcut nimic în orașul ăsta fără să nu ceară șpagă, să nu ofere posturi de conducere celor care-l susțineau în campanie sau care-i stăteau de-a dreapta și n-a fost cu nimic mai bun decât alți muiști care au călcat în picioare votul pulimii.
Mie dacă-mi bagă careva mâna-n poșetă și-mi fură doar o mie din cinci, eu zic că-i tot furt.
Nu mă copleșește îndurarea și nici nu l-aș consola pe cel care și-a strecurat vastul în ce nu-i aparține, acoperit de legi și putere pe care i-am dat-o tot eu, cu votul meu.
Dacă aseară au ieșit tinerii în stradă, probabil că vor altceva pentru viitorul lor. Mă îndoiesc c-ar spune vreunul: ”Săracu`! Doar pentru c-a furat o sută de mii bagă patru ani pe arest?!”

Cei care-l compătimesc, să-și arate tovărășia ducându-i la pușcărie imagini cu Peninsula Iberică. Tare-i mai plăcea în Tenerife și ar fi o întoarcere-n timpurile bune când își bătea cariciul de fraierii care-l credeau apostolul-inventator al chiloților de lycra!

Ce are Vasluiul și n-are Bacăul

Făcând abstracție de glumițele nesărate (pe care le fac și eu, neobrăzata) despre Vaslui și vasluieni, mergând la pas prin orașul lui Tonitza, Constantin Tănase și-al Anei Pauker, constat numeroase mutații ale urbanismului: o curățenie de mănânci de pe jos fără nicio reținere, trandafiri la tot pasul, cutie cu pungi pentru rahatul cățeilor, coșuri de gunoi cu sac menajer, o lume relaxată și cu mult bun simț, terase și restaurante de înaltă clasă cu servire și menuri, impecabile.
Ciudățenia constă în faptul că primarul, Vasile Pavăl, aflat la al treilea mandat, e PSD-ist și altă ciudățenie pentru care oricine și-ar scuipa-n sân, este că acest aspect de igienă și curățenie ca-n sanatoriu nu e doar la centru ci mai ales, la periferii.
Dacă tot vorbim de ciudățenii, întreb și eu: ce fel de oraș din România e ăla care  n-are pe jos semințe, hârtii, peturi și mai ales ce vrăji face Pavăl de nu există câini comunitari? Că eu n-am văzut decât unu singur și ăla era al blocului- cu crotal la ureche, cu cușcă și mâncare-n caserolă?!
Am vorbit cu diverse persoane pe care le-am întâlnit în parcul Copou și în preajma Stadionului și ce să vezi? Au același text: ”Ne mândrim cu orașul și primarul nostru”
Sinceră să fiu, m-aș mândri și eu până mi-ar sări inima din piept, să văd în Bacău măcar o parte din ce-am văzut la Vaslui dar e utopie și nici n-am curaj să mă gândesc vreodată.
Dar mai face Pavăl ceva ieșit din comun: susține cu adevărat sportul.
Ce v-am spus mai sus nu e basm, nu-s hiperbolele lui Ispirescu și nici n-am băgat în ele. Când vreți o cafea de soi, un meci de handbal de mare calitate sau o zi departe de oraș, fugiți la Vaslui! La întoarcere, Bacăul ți se va părea un cătun de prin Valea Bistriței dar înghite-n sec și ia lumea așa cum e!
P.S* să vă uimesc până la capăt dacă tot am început: acolo chiar se restaurează casele de patrimoniu, că Pavăl nu admite ruina.

Nouă tineri actori în Teatrul Bacovia

Eliza Noemi Judeu, cine sunt actorii pe care de curând i-ai angajat la Teatrul Municipal Bacovia?
Andreea Darie, Minodora Broscoi (băcăuancă), Eduard Burghelea, Tudor Hurmuz, Dragoș Stan (băcăuan), Ilinca Istrate, absolvenți ai Universității de Arte ”George Enescu” Iași și U.N.A.T.C. București iar la Secția Animație: Giuseppe Torboli, Andrei Andriuca, Beatrice Teișanu, incă studenți în anul III ai Universității ”George Enescu” Iași, la clasa Raluca Bujoreanu.
Actorii de la Iași nu sunt întâmplător la Teatrul Bacovia. Anul trecut, în urma unor discuții cu domnul Călin Ciobotari- profesor universitar, critic de artă din Iași- despre misiunea pe care mi-am propus-o pentru Teatrul Bacovia, am făcut pact (dacă vreți…) nu cu Diavolul ci cu Facultatea de Teatru a Universității ”George Enescu” pentru ca tot ce-i mai bun și mai frumos acolo, să vină la noi, în teatrul nostru.
– De ce nouă tineri actori? 
-Sincer? Pentru că mi-a permis organigrama, pentru că era nevoie, pentru că trebuie să atragem publicul cu noi talente și mai ales, pentru că actorii merita șansa unui început în carieră.
Ce așteptări ai de la ei?
-Eu sper ca în primul rând să-și înțeleagă misiunea, să prindă sufletul spectatorilor și să-l plimbe pe cele mai frumoase culmi.
-Cum au fost primiți și cum îi percep colegii mai vechi ai Teatrului?
-Au fost primiți frumos. Andreea Sandu (fosta directoare a Secției de Animație) m-a îmbrățișat. Toată lumea e fericită. Era nevoie de tineri…măcar pentru a visa la Romeo și Julieta.
Pe ce criterii i-ai ales din tumultul de absolvenți și studenți?
– Criteriile mele au fost: disciplina, dorința de a crește împreună un teatru frumos, talentul, deferența, dăruirea, completarea și iar disciplina. Disciplina în Artă este indispensabilă și creatoare: ”Să știi să porți Crucea”, cum spunea Cehov.
Și fără falsă modestie o spun, au venit în acest teatru pentru că sunt eu director.
În 2018, Teatrul Municipal Bacovia va împlini 70 de ani de existență. Trebuie să-i arătăm că are și strănepoți. Demni.

Alooo, orașul e acoperit de gunoaie! Ne izbăvește cineva de mizerie?

21363121_10208408777611584_62187989_nDacă ar fi să pornești prin Bacău să fotografiezi gunoaie, telefonului i-ar trebui memorie nelimitată ca să poată stoca atâtea imagini. Nu-i nicio exagerare: Bacăul e îngropat în gunoaie! Nu e nicio diferență între zone (centrale sau periferice), peste tot e la fel. Conteinerele pline, resturi menajere, peturi, pișat, mirosuri de ți se întorc mațele pe dos și avem parte de toate aceste abjecții, în condițiile în care plătim cea mai scumpă taxă de salubritate din țară. Orice agarici de primar a aiurit lumea, în campania electorală, cu ”Să vezi cum o să lingi pe jos, dacă m-alegi!” și l-a arătat cu degetul pe cel dinaintea lui că nu are soluții pentru salubrizarea orașului.
Dar să ne fie clar: jegos ca acum, Bacăul n-a fost niciodată! E mizerabil la limita superioară a indecenței și se pare că din ce în ce, situația se va accentua.
Am făcut azi o plimbare prin centru, cu niște prieteni veniți din străinătate după ani mulți. Mi-era jenă de privirile pe care și le fereau la vederea fiecărui gunoi. Asfaltul era groaznic de slinos iar vântul căra hârtii, ambalaje, pungi. Ce imagine! Am trecut pe lângă cinematografele ”Central” și ”Muncitorul” unde nici un cerșetor nu s-ar adăposti. Cum să-ți ferești privirea la nesfârșit când jegul ți se lipește de retină pentru că stăpânește de prea mult timp, întreg orașul?! Cum să taci după ce ai văzut Vestul țării, Vestul Europei și ai aflat că există și o altă realitate a imaginii unui oraș? Iar tu, băcăuan, idiot sinistru, să te mai crezi european cu drepturi depline când singurul sport pe care ți-l recomandă Primăria orașului tău, e să te-nveți să faci slalom printre mormane de gunoaie.
Într-un oraș în care conducerea este promiscuă, lumea duce un trai auster, salubrizarea nu aduce profit, se merită să mă adresez cuiva? Nu! Titlul e retoric.

Din cauza sau datorită lui Talal?

talal folkFolk`ul nu mi-a atras niciodată atenția ca specie muzicală. Am stat bine-n banca mea cu jazz`ul, rockul și blues`ul. Când spuneam folk, asociam automat imaginea porcină a lui Păunescu care întotdeauna mi-a repugnat. Nu i-am citit versurile, nu i-am ascultat cântecele. A fost felul meu de a boicota comunismul și ororile lui.
Însă începând de aseară, când am spus ”Hai, fie! Mă duc la Villa Borghese să-mi petrec o seară folk. N-o fi foc.”, brusc m-a trăznit o revelație ascultându-i pe invitați: ”De ce oi fi evitat cu obstinație în toți acești ani, să ascult folk?! Și de ce am lăsat ca o impresie deșănțată să obtureze o imagine atât de frumoasă?!”. Căci, Doamne, Folk`ul e frumos, are candoare, mesaj, tonalități unice și se cântă greu! Nu-i un gen la îndemâna oricui. Folk`iștii sunt oameni aleși. Aseară am văzut asta cu ochii mei. Am stat printre ei până dimineață la cinci. Și am simțit noaptea trecută ca pe-un nou început.
Și dacă azi, de dimineață, n-am butonat Youtube`ul după jazz și i-am căutat repede pe artiștii pe care tocmai îi părăsisem pe terasa Vilei Borghese, asta i se datorează lui Talal Hamad, prietenul pe care o să-l îmbrățișez, că-n iubirea lui pentru tot ce-i autentic, mă face din nou să mă rușinez că-s mai puțin româncă decât el.
Din cauza lui Talal, Duke Ellington m-a pierdut pentru puțin timp.
Datorită lui Talal, de azi, m-a câștigat folk`ul pentru totdeauna.

Tot ce-ți doresc eu, tu ai deja

alin becaE tardiv să-ți doresc: succes, fericire, rezultate excepționale, stimă de sine, stabilitate, bunătate…că tu le ai pe toate. Nu mi-e dragă toată lumea, de fapt nu prea îmi place oricine, sunt selectivă la sânge, dar tu ești în inima mea și dacă nu te cunoșteam n-aș fi văzut cum arată un copil cu suflet și voință de adult. Mi-a bătut inima la concursurile tale și am strigat ca sălbatica: ”Hai, Aliiin!”. Eu nu te-am văzut niciodată pe podium, pe locul secund. Tu zici că acolo nu-i de tine și e adevărat. Nu țin minte să fi întâlnit atâta hotărâre la multe persoane. Te motivezi într-un fel în care, recunosc, eu n-am posibilitatea. De aia te admir! De la tine se pot învăța multe: de la seriozitate, la curajul nebun de a-ți asuma orice provocare.
E adorabil felul în care îți gestionezi succesele. Adolescenți din generația ta, cu titluri de Mister Boboc, Mister Popularitate, campioni de podium mondial, crede-mă, ar fi înfumurați.
Azi, de ziua ta, ascult Carlos Gardel și mă-ntreb dacă tangoul nu s-a inventat pentru tine, căci numai tu plutești încântător și dai impresia de levitare.
ALIN BECA, să-ți fie viața un tumult de bucurii!
La mulți ani dansând cu veșnicia!

Tu nu ai vârstă!

1511548_1389629888001356_1604499679470226195_nPantaloni de camuflaj, maieuri decoltate, rochii flu-flu, teniși, săculeț de liceană în spate. Și niște mâini perfecte. Așa mâini frumoase n-am văzut. Ai spune c-a trăit boem, servită la pat, pe taviță de argint dar dimpotrivă: n-a avut o viață ușoară însă a completat clipele imperfecte cu teatrul. ”Îmi închideam copiii mici în casă și mă duceam să joc în comedii. Aveam sufletul în gât dar nimeni nu-mi bănuia disperarea femeii singure cu doi copii prea mici să-și poarte singuri de grijă”.
Firuța Apetrei este actriță care se dăruie cu toată ființa scenei, regizorul care dărâmă tipare, prietena cu care intenționezi să bei o bere și se face miezul nopții iar tu ești tot la terasă, mama care supraveghează copiii deși sunt de mult adulți, vocea teatrului dacă lucrurile nu sunt limpezi, protestatara cu pancartă anti-corupție.
Azi, Firuța Apetrei, împlinește 56 de ani. Îi știam vârsta și fără Facebook, dar eu refuz s-o asociez cu trecerea anilor. Firuța ne încântă de peste 30 de ani pe scena Teatrului ”Bacovia” și acolo își sărbătorește aniversările.
Dacă treceți pe la teatru, e ușor de mulțumit: aplaudați-o!

M-am supărat pe tine, Doamne!

ovidiu marciuc pictor– Cele mai vizibile în tablourile tale, sunt mâinile. De ce pui accent pe mâini?
– Mâinile nu mint. Arată cu precizie vârsta și condiția fiecăruia…sau poate e vorba despre frica mea de bătrânețe.
Am stat de vorbă de nenumărate ori, la cafele, ceaiuri, la vernisaje, pe stradă sau în atelierul unde lucra.
Era artistul despre care aș fi putut scrie o mulțime dar orice aș fi scris, mi se părea infim pe lângă ce era cu adevărat Ovidiu George Marciuc.
Aveam o prietenie frumoasă care s-a legat de-a lungul timpului: eu, admirându-i creația, el, citindu-mi articolele. Ne admiram reciproc și împărțeam aceleași impresii politice și ideologice. Încropeam Poiana lui Iocan oriunde ne găseam și-l văd pe Ovidiu și-acum, coborând de pe bicicleta lui arhaică, în pantalonii de piele, oprindu-se-n mijlocul drumului să mai vorbim.
Toți cei care l-au cunoscut pe Ovidiu Marciuc, au sfârșit prin a-l admira și diviniza. Avea o modestie ieșită din comun și prefera să se așeze separat de lume, în obscuritate și să observe de la distanță. Nu deranja, nu se impunea, nu căuta dreptate. Era un cunoscător al tipologiilor și acorda, pașnic, dreptate fiecăruia. Nativ, n-avea agresivitate și își arăta într-un mod cuminte, nemulțumirea față de ce era incorect și injust.
De ce a trebuit să plece ieri, după ce o lume întreagă abia l-a văzut drept, întreg, zâmbind sau ușor dus pe gânduri? Cine a decis plecarea lui Marciuc și cine i-a frânt, așa din senin,  drumul la jumătate?
Cursul lumii a fost mereu nedrept dar parcă de data asta, și-a depășit limitele. De ieri n-am stare, mă plimb haotic, și m-aș certa, aș smulge carnea cuiva. Sunt revoltată pentru că din puținul celor buni, rămân cu nimic. Îi pasă cuiva de mine… de noi ăștia, ciudații și mutanții timpurilor…?!
Eu îți văd caii din rame alergând, văd mâini, degete răsfirate, o piele subțire sub care se văd venele zbătându-se-n sânge cald și te văd pe tine:  ”Am renunțat să mai citesc presă la grămadă. Mi-ai rămas tu și Pleșu. Să nu te-oprești din scris!”
Îmi spui mie să nu mă opresc din scris și tu te oprești din trăit. Comic, nu?
Eu și-o lume ne arătăm surprinși, Ovidiu! Ai tras brusc cortina peste galerie lăsându-ne buimaci și întrebându-ne la nesfârșit: ”DE CE?”

Eu, psihopata

cafe-mall1Cât durează ”Războiul stelelor”, care mie nu-mi place, îl aștept pe Cristian, prin mall. Mă-ndrept spre ”Alexandria” și de dragul piesei de teatru ”Jocul de-a vacanța”, scrisă de Mihail Sebastian ascultate cu o seară înainte, cumpăr romanul ”Accidentul”.
Nu bat magazinele, că-s pline de fufe și mârlani și-aleg un colț al cafenelei care mi s-a părut cea mai cochetă. Cer un ceai verde, îmi scot ochelarii de citit și m-avânt în aventura lui Sebastian. După două pagini citite pe nerăsuflate, mă simt privită. Ridic ochii și văd tineri care se chiorăsc în telefoane, atenți mai curând la Facebook, decât la omul din față. Dar alături de masa mea, un cuplu de liceeni, râd de mine fără perdea. Nu le pasă dacă mă pun în imposibilitate să le înțeleg amuzamentul. Realizez că-n ochii lor sunt o caraghioasă, o vetustă, cu ochelarii ăia pe nas, citindu-l pe Sebastian, apropiatul lui Nae Ionescu, în perioada de rezistență anti-comunistă.
Aveau dreptate: chiar eram o depășită care nu se asemăna cu restul lumii, o ciudată, neasortată-n cadrul cafenelei unui mall.
Poate de dragul asemănării cu ceilalți, poate de teama de-a nu părea diferită până la capăt, am închis cartea și am izbit-o-n geantă. Am scos telefonul, mi-am accesat datele mobile și am început să împart like-uri la întâmplare.
Acum eram de-a lor, le venise inima la loc. Nu eram pe deplin dezaxata care păream.
Am glisat ecranul telefonului de mi s-au bulbucat ochii cât cepele dar important e că eram în pas cu lumea.
Eu n-am să mai citesc cărți în public!
Nu sunt supărată pe nimeni și nici înverșunată pe vremuri. Știu doar că-s alte timpuri. Evoluție sau nu…rămâne de văzut.
Cât o ține filmul ăla, că vreau la aer, înțelegi, mă??!!

Privind spre Casa Cancicov cu durere în suflet

 Foto: Irina B. - Alice Socolescu-

Foto: Irina B.
                              – Alice Socolescu-

Am cunoscut-o instantaneu. Mă oprisem în fața Casei Liberalilor…nu pot spune de ce. Citeam a nu știu câta oară, de la distanță, fresca fixată în peretele exterior. Îmi aminteam cât îl lăuda Țuțea pe Cancicov. A murit după 18 ani de detenție îngrozitoare, în penitenciarul Râmnicu Sărat iar casa a fost confiscată, ulterior, de comuniști.
O doamnă s-a oprit lângă mine și tot în curtea Casei Liberalilor se uita. Eram amândouă ca la cinema. M-am prezentat și am intrat în vorbă, apoi am mers o bucată de drum împreună. Se numește Alice Socolescu, are 87 de ani, a lucrat în Banca Națională, la București și a fost vecină cu Cancicovii. S-a născut, a copilărit, a locuit și a revenit, în casa de lângă locuința lui Pătrășcanu, pe care în 1994 a vândut-o.
Știți cât de rău îmi pare pentru această casă?”, mă întreabă, arătându-mi Casa Cancicov.
”De ce să vă pară rau? A intrat pe mâni bune. A cumpărat-o familia Aizic și are de gând să o înscrie în circuitul cultural băcăuan. Poate dacă rămânea în custodia Primăriei, ar fi sfârșit ca ruină, așa cum multe dintre casele de patrimoniu, au ajuns”
I-am cunoscut pe Mircea și Georgeta Cancicov, foarte bine. Ei n-au avut copii și își doreau să mă adopte pe mine dar părinții mei au respins ideea. Doamna Georgeta trecea mereu pe la mine să mă vadă. Îi eram dragă. Întâmplarea a făcut că din 1950 până în 1952, să facă închisoare chiar cu mătușa mea, Eftimie Ecaterina, sora tatălui meu, la Poarta Albă.”
alice-socolescu1Mi-a povestit apartenența familiei sale la partidul țărănist și liberal. A suferit la Revoluția din 1989 când FSN-știi strigau ”Câmpeanu la azil, Coposu la cimitir”; i se năruia speranța că partidele istorice se vor mai reabilita în istoria românilor.
Laudă inițiativa lui Mircea Cancicov de a fi făcut parc din pădurea haotică, care-a fost la origine. ”Și azi mai sunt copaci plantați de-atunci. Eu îi cunosc.”
Povestirile sale sunt duioase, reale și evocatoare. Îmi povestește despre vecinii evrei cu care se juca, despre felul oribil în care au condus comuniștii și despre uitarea care s-a așternut peste adevăratele personalități ale Bacăului.
Este de-o luciditate și o coerență în gândire și limbaj, rar întâlnită. Are și o retorică ireproșabilă, pe care o condimentează pe alocuri cu glume frumos așezate.
Îmi place modul în care respinge atmosfera de capitală în care a locuit 50 de ani și dragul cu care descrie revenirea pe care și-a dorit-o mereu, în provincie. ”Iubesc Bacăul mic și cochet. Cu toate minusurile lui, are liniște, calm și lume de calitate în comparație cu capitala care te face să devii rece, impasibil”
Cercetând istoria Bacăului, a doua zi, și întrebându-l și pe prof. dr. Ion Mitrea despre familia Cancicov, n-am găsit niciun înscris din care ar reieși că Georgeta Cancicov ar fi fost arestată politic. ”Categoric a fost! Vă spun sigur. Mătușa mea ne povestea deseori despre atmosfera din pușcăria Poarta Albă și despre discuțiile avute cu Georgeta Cancicov, în timpul detenției
N-am niciun motiv să nu mă încred în cuvintele doamnei Alice Socolescu. Mai curând aș spune că istoria și enciclopediile sunt scrise de oameni care consideră că trebuie sau nu, să amintească adevăratele valori.
Doamna Alice este femeia virtuoasă, un tipar de femeie, pe care azi nu-l întâlnești. Când nu se plimbă prin locurile copilăriei și-ale tinereții, hrănește porumbeii din Piața Tricolorului, pisicile din curtea blocului și câinii comunitari.
Un om de excepție, azi încă printre noi, care ar trebui provocată la dialog pentru a afla istorie adevărată. Dar dacă nu oferă decât povești și nimic palpabil, financiar, șmecheresc, nu va stârni interesul băcăuanului zilelor de azi.
O găsiți zilnic, uitându-se nostalgic spre Casa Cancicov. Câți liberali, urmași ai lui Cancicov, se opresc un minut să contempleze locul? Nu cred că vreunul.
Vedeți? De aceea Alice Socolescu, cu modestia și integritatea ei, e deasupra multora.

Liniște! Să curgă River!

Foto: Irina B.

Foto: Irina B.

Am lăsat aspiratorul în mijlocul holului, am închis aragazul cu mâncarea gătită pe jumătate și-am luat-o la goană moderată (că eram pe tocuri), spre Valhalla. Nu pot rata concertul The River. Pot pierde trenul, avionul, biletul la mare, rujul cumpărat cu strângere de inimă, din Sephora, dar nu vreun concert The River. E lege scrisă la mine-n casă.
Așa că, aseară, mi-am rupt gâtul s-ajung. Știu, femeile serioase, în perioada asta, frâmântă la cozonaci, răsucesc sarmale și îngenunchiază pe gresie ca la Sfintele Maslu, până au certitudinea că patinează musca pe luciul ei. Dar eu-s dracul etern împotriva firii. Ca blues-ul, jazz-ul și rock-ul, nimic nu mă animă.
irina-bacaoanu-pozaN-am găsit trupă în Bacău atât de completă (muzical vorbind) așa cum sunt nebunii aștia frumoși în muzica cărora mă pierd eu și trebuie să-mi controlez gura căscată, să nu mă vază vreun dușman. :))
A fost aseară ceea ce eu aș numi concert adevărat: cover-uri celebre, compoziții proprii în engleză și română, rock, chitară și tobe ”orgasmice”, mă scuzați.
Măi…Joe Bonamassa…păi știi tu cum îți cântă Alex, melodiile? Nu știi. Dacă ai ști, ai lua-o pe Beth Hart de subțiori și-ai veni să-i asculți.
Eu vin.
Mereu, întotdeauna, de fiecare dată. 🙂

Toate-s vechi și nouă toate

irina-amalia-bacaoanuN-am ajuns la Paris nici până acum. Dar nu mă las: încă mai sper. De fapt n-am fost în niciun concediu, n-am ieșit din oraș decât pe fugă până-n București, să mă bălăcesc la Therme, să umblu năucă prin Centrul Vechi și am fost la Milano într-un week-end. Numai concertul de pian din Castelo Sforzesco mi-l amintesc. Milano, e-același oraș care îmbină istoria cu mercantilul. Când îl vizitezi a doua oară, deja surpriza-i spulberată, tragi la terasă la pizza și paste, ca sălbaticul.
Dacă am realizat ceva notabil, este faptul că n-am mai ținut limba germană pentru mine și am predat-o unora. Mi-am descoperit talentul de profă și mi-am scormonit în gramatica lui Goethe, pe care parțial o uitasem. Îmi învățam lecția de acasă mai mult decât cursanții să pară că informațiile erau acolo de când lumea.
Am închis și deschis romanele lui Faulkner de m-am plictisit. N-am reușit să-l citesc pe tot, așa cum mi-am propus. Dar m-am scos citindu-l integral pe Fowles. (Se pune?)
Am votat de două ori cu partidul căruia nu-i înțeleg intenția nici azi, dar am făcut-o de dragul dreptei politice și m-am pișat contra vântului și-nspre PSD. Nu mi-a ieșit figura: PSD-ul e acolo sus…tot mai sus…cu tot cu cadavrele din dulapurile prea prăfuite să le mai răscolească cineva.
Anul ăsta am realizat că românul e-un jegos care-și ignoră propria istorie, propriile drame și ține să meargă mai departe cu cei care l-au umilit și l-au adus în starea de cocotier european. Știam deja dar mi s-a confirmat definitiv că nu speranța moare ultima, ci Iliescu și hoții în blană de socialiști. Dar desigur, nimeni dintre cei cu care mă întâlnesc nu i-au votat. Așa că am rămas cu dilema dacă nu inelul lui Rumburak, bagheta lui Gandalf sau nasul fermecat al Samanthei, a format un guvern din tâlhari cu acte-n regulă (la DNA)
Am făcut sport atât cât mi-au permis plămânii de ex-tutungiu și am continuat să plătesc sala fără s-ajung prin ea, câte-o săptămână. Aceeași leneșă irecuperabilă!
Am scris critici de versuri, cronici de evenimente și am întâlnit oameni mai buni ca mine dar și proști cu ghiotura, care m-au făcut să fiu mândră de condiția mea `telectuală. Am pierdut prietenii, le-am regăsit pe altele și n-am regretat după nimeni.
M-am îngrășat și-am slăbit iar. Am băgat în mine ca apucata sau am flămânzit.
Am donat sânge, am concentrat lume de treabă să fericim viața amărâților și am realizat că nu-i pierdere de timp să-ntinzi o mână.
Mi-au apărut riduri fine pe care nu le-aveam și mi-e drag să mă uit în oglindă după ele. Nu le-aș acoperi, șterge sau masca. Am prieteni care s-au stins și n-au apucat să-și vadă semnele maturității pe chip. Mă motivez așa și mi-e bine. Numai că nu știu când a trecut atâta timp.
La fiecare final de an, îmi amintesc că nu e ușor cu mine, motiv pentru care îi cer pisicoasă, iertare bărbatului meu. Ca de fiecare dată, îmi spune că-s unică și ceea ce numesc eu defecte, el le califică drept plusuri. Cred că minte, dar o face anual, din ce în ce mai frumos.
Sunt tot aici, sunt ghimpele din curul unora, umărul altora, model pentru unii, diavol pentru alții.
Nimănui nu cer să m-accepte, să mă placă și nu impun opiniile mele. Dar dintr-un snobism pe care-l recunosc, nici n-accept opiniile altora, chiar dacă-s justificate. Îmi spun doar că realitățile noastre nu coincid.
Mi-e dor năprasnic de Costică, de fumul țigării mele și de oameni pe care i-am iubit și care nu mai consumă pentru mine nici măcar un salut.
Dar vine el 2017!! Dacă nu-mi dă el, îmi iau eu tot ce mi-a lipsit în 2016!