Daniel Dăncuță așa cum îl știm

La începutul anilor `80 nu se putea vorbi despre o libertate de manifestare. Fiecare stătea în pătrățica lui că geana Miliției era mereu lipită de populație, ca marca pe scrisoare. Erau găști prin cartiere și se evidenția câte un bătăuș vertiginos dar mereu se găsea altul să-l detroneze, potrivit sintagmei ”Fiecare naș își găsește nașul”. Să fim sinceri, care bărbat în devenire nu s-a umflat în pene la douăzeci de ani, crezându-se Tyson, Cassius Clay sau Foreman?! Nu era nimic în neregulă ”să te descurci” prin hățișul vieții, dacă te aflai la ananghie.
Bacăul stătea bine la boxul de inițiere și cel de performanță. Relu Auraș și Nicu Cara au scos campioni pe bandă.
Prin peisajul ăsta citadin, cam prăfuit de apăsarea zilelor gri ale ostracizării comuniste, a apărut un adolescent cu o statură asemănătoare lui Codin, brăileanul legendar, pe care îl descrie Panait Istrati. Era imens pentru vârsta lui și Nicu Cara, din multitudinea de tineri, l-a remarcat repede. (Era și greu al naibii!)
Titluri, campionate, cupe…a câștigat tot în anii ăia! Cine să-i fi stat în cale colosului?
Paradoxal, era un tip timid, decent, cuminte dar se transforma urgent dacă ceva îl irita. Sinceră să fiu, îmi amintesc câteva încăierări prin oraș, unde a pus la pământ mai mulți adversari deodată, cu pumnul care funcționa ca ”buzduganul lui Făt-Frumos”, adică mai întâi lovitura și apoi dialogul. Dar astea sunt nebuniile tinereții  și erau frumoase așa cum erau. După câteva bătăi prin discotecă, Daniel Dăncuță, a devenit eroul și modelul tuturor băieților, în anii aceia. La nici 18 ani, n-avea concurență nici pe ring, nici în anturajele periculoase ale cartierelor, căci nimeni nu se hazarda să-l provoace pe campion.
Daniel a adus Bacăul pe culmile boxului și a ajuns până în America, unde a boxat cu elita boxului mondial. A stat alături de Foreman, Tyson și americanii au văzut în el o reală speranță.
Cum viața nu e colorată constant în roz, Daniel Dăncuță a avut probleme cu Poliția, fiind acuzat de clonare de carduri și alte infracțiuni mai grave sau minore. Nu-i treaba mea să-l situez pe sportiv în ”boxa acuzaților” sau în cea a imaculaților. Habar n-am ce-a făcut și câtă vină are, din noianul de învinuiri!
Știu însă că dacă îl cauți pe internet, îl găsești ca ”hoț”, ”infractor”, ”agresor” și alte apelative de care gazetarii se servesc pentru a da notă șocantă, articolelor. Daniel Dăncuță, indiferent de dosarul infracțional care i se pune-n cârcă, a fost un geniu al boxului și un om căruia i s-a cântat imnul României de câteva zeci de ori, când stătea pe podium, cu nasul și fața însângerate.
Poate că e bine să vedem în oameni și partea lor magnifică! Pe unde au mers ei, nimeni n-o să calce prea curând! Putem face abstracție de partea neagră a vieții marilor sportivi, dacă ținem cont că țărișoara asta uitată de lume, a fost remarcată prin sportivii care au făcut-o renumită în lume.
Daniel Dăncuță, Bacăul te iubește, își amintește de activitatea ta sportivă de excepție și îți recunoaște meritele și unicitatea! Categoria grea și supergrea a boxului ți-a rezervat pentru totdeauna, un loc distinct, singular, în galeria profesioniștilor. Gloria câștigată prin muncă titanică, nu piere!
La Mulți Ani și cer senin, oriunde te-ai afla!

4 păreri la “Daniel Dăncuță așa cum îl știm

  1. ( ne) margelatu'

    ” Daniel Dăncuță, a devenit eroul și modelul tuturor băieților, în anii aceia ” …pe bune??!! …scuza-ma Irina …D-na Irina ; ai articole la care se vede clar ca ” le canti in struna ” la unu’ sau altu’ ..pai nu-i pacat de talentul tau ? Nea Vasile asta de care vb matalutza acu’ ma facea sa-l invidiez doar pentru o anumita chestie : umbla cu una buna rau de tat , da buna frate ! in rest …un trananush cu muschi multi si creier ioc…La box nu-i greu ; ai tras mai mult la sapa , dai pumni in cap la altul mai tare .e simplu , esti campion!!!!Si-aduci Romanica pe podium ; ca pe podiumul asta suntem mai nou evidentiati in ultimul timp: batausi ..hoti …corupti…curve..etc…no offense , ok?

    Răspunde

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *