Doar o vorbă să-ți mai spun

received_10207314120085830Nu trebuie să fii George Pruteanu, ca să știi dativul și genitivul substantivului „piață”. Ar fi fost necesar să fi mers la școală până-ntr-a cincea. Dar cum gramatica nu se află pe lista de priorități a multora, n-am așteptări. Am întâlnit destule bombe gramaticale și-ncă lansate de „lume bună”. Deunăzi, un literat îşi lăuda nora cum că „are calități bune”; alt bugetar plătit atât cât să stea pe plajă, la Mediterană, în fiecare lună, îl spunea pe „subt” accentuat, să se-audă „t”-ul, de parcă-mi făcea in ciudă iar la un medic, chiar azi, am auzit pentru prima data pluralul la „vaccin” ca fiind „vaccine”. Așa că….Pieții sau Pieței….nu face diferența in enclava asta unde ești cineva numai dacă ai dosar penal, ești oportunist nenorocit sau te umilești în fața unei scârbe care-ți aruncă într-o bună zi, un ciolan mai de Doamne-ajută. Si totuși, n-ar fi rău să schimbe cineva, inepția aia de placuță cu numele străzii că prea e-n buricul târgului.

Vorbesc singură.  M-am ramolit.

2 păreri la “Doar o vorbă să-ți mai spun

 1. Dorin

  Nu vorbeşti singură. Numai că nu te-aude cine trebuie. Sau dacă aude, nu pricepe. Pentru că nu nivelul de cultură (măcar generală) îi recomandă, ştii bine!

  Răspunde
 2. Niki Vranceanu

  Greșeala nu e atât de gravă, în sensul că regula e destul de confuză și atunci ar fi fain să fim mai blânzi. 🙂
  Vorbitorii aplică cumva desinența pe care o aplică substantivului „viață”, care sună asemănător și unde avem, de asemenea, trecerea lui a în e la plural. (viAță/viEți – piAță/piEțe) dar care face pluralul cu I și nu cu E ca substantivul „piață”. de altfel, prin perioada de până la Primul Război Mondial, sau mai devreme, aveam dativ-genitivul „corect” „vieței” în loc de ”vieții, așa că e posibil ca în timp să ajungem să avem forma corectă pieții în loc de pieței. Asta, desigur, dacă ideea de dativ-gentitiv va mai supraviețui.
  Că dacă nu, în viitor, probabil că vom vedea „Strada lu’ Piața” sau „Strada la Piață”, pentru că formele de dativ-genitiv sunt pe cale de dispariție.

  Răspunde

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *