Marius Ghinescu şi pictura al fresco

Pictorul Marius Ghinescu

L-am contactat pe artist prin intermediul poştei electronice. Ştiam că e plecat din ţară, că e undeva prin Cipru. Şi mi-a confirmat că lucrează în Nicosia, împreună cu alţi pictori români, sub îndrumarea unui călugăr-pictor cipriot.

Absolvent al Liceului de Artă „George Apostu” din Bacău, licenţiat al Facultăţii de Teologie Ortodoxă „Dumitru Stăniloaie”, la secţia pictură bisericească, iar mai apoi masterand în restaurarea icoanei, Marius este un iubitor de artă bizantină. Contractul în Cipru nu l-a acceptat pentru bani, respinge varianta satisfacţiei financiare pentru că iubeşte provocarea şi îşi adoră munca.

Alice Ghinescu

Soţia, geolog de profesie, a învăţat câte ceva din tainele poleitului cu aur a catapetesmelor şi icoanelor şi îşi ajută soţul de câte ori i se cere şi are ocazia.

Angajat al Centrului de Restaurare şi Conservare al Mitropoliei Moldovei şi Bucovinei, are în portofoliul său, lucrări de amploare ca: restaurarea bisericii Seminarului Teologic „Sfântul Vasile” din Iaşi, lucrat în frescă şi aur. A participat deasemeni la restaurarea bisericii „Intrarea Domnului în Ierusalim” şi are destule proiecte pentru viitor. Lucrările personale nu doreşte să le menţioneze şi nici diplomele şi titlurile obţinute, dintr-un sentiment de modestie spirituală.

Marius Ghinescu poate vorbi despre frescă oricât. I-am cerut să-mi explice tehnica picturii al fresco şi am aflat că fresca, este un procedeu folosit în pictura murală, în care pigmenţii sunt amestecaţi cu apă şi aplicaţi pe mortar sau var umed. Se foloseşte şi gălbenuşul de ou pentru coloritul natural. Odată uscată, pictura în frescă, nu mai poate fi afectată de apă sau agenţi distructivi, impunându-se ca una dintre cele mai durabile tehnici.

„În spaţiul românesc, spune artistul, pictura murală, reprezintă una dintre cele mai spectaculoase realizări artistice, în care s-au contopit influenţele bizantine cu tradiţia autohtonă”.

Deşi modest, Marius Ghinescu, afirmă cu o oarecare mândrie naţională că „Romania este una dintre puţinele ţări din lume, unde se mai foloseşte această tehnică”.

La doar 26 de ani, artistul Marius Ghinescu, a realizat prin arta sa că măreţia vine din ceea ce faci şi ceea ce laşi în urmă.

O părere la “Marius Ghinescu şi pictura al fresco

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *