Oricare dintre noi poate fi Magdalena

E mai ușor să fim ignoranți, să înjurăm și să pedepsim decât să cercetăm și să aflăm adevărul. Să ne dăm seama dacă omul pe care îl înfierăm, e bolnav și nu are conștiința faptelor sau e doar o fiță când ucide pe cineva în chip premeditat.
Schizofrenia, poate fi a oricui, de mâine…sau de azi. Psihicul nu e decât un fir subțire care se rupe din nimic. La fel și depresia, anxietățile și toate psihozele. Boli monstruoase, chinuitoare care duc la degradare. Un fel de moarte cu picătura.
Dacă îți vorbesc o mulțime de voci instantaneu și le auzi în cap cu volumul la maxim, iar asta se întâmplă toată ziua, pe tot parcursul vieții, crezi că ai mai fi ok? Mă îndoiesc că mai poți fi om normal când halucinațiile sunt la fel de dese ca respirația.
Cu un sistem medical ruinat, cu o acută lipsă de centre de recuperare, terapeuți, psihiatri, cu spitale de unde ieși violat și nefuncțional, România nu-i o țară care să acorde asistența necesară unui bolnav psihic. Iar dacă familia acestuia nu-i oferă suport, atunci iminența unor fapte monstruoase, este predictibilă. Nu poate nimeni garanta ce va face schizofrenul în secunda următoare. nici măcar el. Conștiința, afectivitatea și realitatea sunt egale cu zero. Nu răspunde nici în fața legii, nu are păreri de rău și nu simte niciun regret. Nu pentru că-i nesimțit ci pentru că-i foarte bolnav.
De teama de a nu fi etichetați și arătați cu degetul, nu se duc la medic, nu iau medicație și sunt diagnosticați târziu. Aici tot societatea poartă vina. Încă ne mai uităm ciudat la cei cu boala psihică, întoarcem capul ca după urs sau îl ponegrim ca pe-un paria.
Femeia care a fost întrebată dacă a ținut post și-a răspuns c-o salată de cuvinte și propoziții ”situs inversus”, a fost pusă la zid de-o țară întreagă. A fost o explozie de caterincă pe rețelele de socializare iar pe Youtube are mii de vizualizări. Ștampila ”Nebună” și atât! Atât putem, atât știm și astea ne sunt limitele. Poate de aia suntem conduși de satrapi, avem legi odioase și nu avem parte de normalitate și evoluție.
Probabil că ni le merităm. După suflet…

O părere la “Oricare dintre noi poate fi Magdalena

  1. Joshua Jireh

    Cred că trebuie menținută o balanță sănătoasă și în această foarte delicată problemă a aplicării jurisprudenței. Mă uit la ce se întâmplă în SUA unde locuiesc, și văd că se fac abuzuri mari în direcția lipsei de protecție a victimelor prin prea multa grijă de a nu nedreptăți infractorul. E ușor să judecăm lucrurile numai la nivel academic, dar ia să ne punem în situația victimei: imaginați – vă că ați fi răpită la 12 ani, sechestrată în secret, folosită ca slavă sexuală, fără contact cu societatea pentru 10 ani, și având 3 copii în perioada respectivă, cum a-ți crede că ar fi bine să fie tratat infractorul? Sper că înțelegeți că nu încerc să împing argumentul în zona emoționalului, ci numai folosesc același tip de argument pe care l-ați folosit și dvs. De asemenea, nu neg validitatea celor ce ați spus, ci numai trag un foarte serios semnal de alarmă pentru judecarea situațiilor bazat pe dreptate, pe prioritățile prejudiciaților față de agresori și pe precedente juridice bine stabilite, nu inovații fals-umanitare. Cu respect JJ

    Răspunde

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *