S-au băgat mârlani la mall

mallE-a doua zi de Paște. Promisiunea e promisiune: duc nepoata la ”Beauty and the beast” că degeaba aduce Iepurașul dulciuri și jucării dacă n-are-n coș și-un 3D. După film, sala nu-i tot aia cu cea dinainte: covor de popcorn și jaloane din pahare de carton. Puțini își duc resturile la sacul de gunoi. Omul de serviciu așteaptă în zadar.
La fast-food, un loc nu-i liber. FKC-ul e neîncăpător și ca-ntr-un tablou kitsch-os de-al lui Jeff Koons, mulți au firmituri de pane de la aripile picante și maioneză în barbă. Se vorbește tare, se aud accentele italienești căci unde să-și scoată ”italienii” rudele dacă nu la mall?
O animală care cântărește-n viu peste o sută de kile, se bagă-n fața mea la rând la înghețată și e ofuscată când i se arată șirul lung pe care, civilizat, trebuie să-l parcurgă. Repetă ca un disc de vinyl avariat: ”Și care-i problema ta?” de parcă a te băga în fața câtorva zeci de oameni, n-ar fi imoral. Dar are rezultate: s-a blindat cu două cornete din care linge ostentativ. Nu-i sexi, din contra…
Pe băncile holuruilor, lumea profită de wi-fi gratuit și un obraz, un ochi, nu vezi că-s îndreptate către telefoane. Cocoșați, închistați, concentrați pe ecrane, într-o lume cu mult mai convenabilă decât cea reală care le cere normalitate.
La H&M, puii de mârlani vandalizează rafturile: ”Iote, mămică, cu Spiderman” dar mă-sa, cu căștile proptite-n urechi și ochelari pe cap, e impasibilă la doleanțele lui, știind că tot piața-i baza, unde Spiderman nu e un desen simplu ci e conturat de paiete și-i cu mult mai colorat.
Ingrid e supărată că cei ce dau peste ea, nu spun ”Pardon”. ”Dragă, aici e mall, nu bibliotecă. Renunță la așteptări! Civilizația e undeva, departe de aici.”, o educ mioritic.
Cred că dacă te ții departe de mall, ești deja intelectual fără să ții o carte-n mână. Nu există un loc unde mârlănia să fie atât de concentrată și nici dacă ar aduna cineva cu arcanul, n-ar reuși să strângă la un loc puhoi de înapoiați ca-n mall.
Mall-ul poate fi o opțiune  doar dacă n-ai aflat că mai sunt alternative în orașul ăsta. Numai că mergând la cinema, ești obligat să treci prin rezervația cu bizoni. Important e să nu te molipsești. Mârlănia poate fi contagioasă dacă te ții departe de educație, cărți și natură. Chestie de alegere!

6 păreri la “S-au băgat mârlani la mall

 1. julesc

  sa vedeti dvs marlanie in parc – scuipa familionul samanta in timp ce merge pe aleea principala. daca sta pe banca deja se face covorul din coji de seminte. Marlanul pe bicicleta merge ca pe pista maica-si – oricum , oriunde te-ai duce dai peste marlan – marlanul din fata blocului care urla daca ti parchezi masina pe locul lui e alta specie . Mai multi marlani ca in Romania si mai ales ca in Moldova nu gasesti – poate doar in teleorman

  Răspunde
 2. Rox

  Bv bv bv! Ati vorbit pe limba mea,mai putin faza cu „animala de 100 de kg ” aici nu mi a placut,de parca alea bolnave de anorexie nu se baga in fata,doar ca alea fiind gazele sunt insesizabile.:-) Stiu,recunosc,am o problema cu inoculatul copiilor de mici ca slab = frumos,de bun simt,etc,gresit!Frumusetea vine din educatie,din bunatate si empatie !In rest toate bune !

  Răspunde
   1. Dana

    Imi pare rau, dar am vazut destule dive care sunt nesimtite de-a dreptul!!! Iar educatia ar trebui sa plece din familie! Dea semenea, am vazut multe familii bine pozitionate social care-si educa copiii in spiritul asta: tu esti frumos, esti destept, tie ti se cuvine, aluilalt nu ca e din clubul saracilor! Cat despre scoala, dimineata fac coada la „doamna” sa se remarce, sa fie dragute, bineinteles in interesul celui mic… Asta ce inseamna? Marlanie rafinata? Fiecare se manifesta unde poate…

    Răspunde

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *