Senilul din Bănie

Nici la mormânt la tataie n-am băgat atâtea cruci ca-n seara asta, la spectacolul la care, cu invitație m-am dus. Că dacă mai și plăteam, îmi dădeam cu barda-n glandă!
N-am prea ascultat la viața mea melodiile rapsodului oltean, Tudor Gheorghe dar dacă după-amiază tot aveam gaură-n agendă, mi-am zis că o lălăială-n plus și-o doină n-ar fi nașpa! Nu-s genul lui ”Muică, suntem neam de piatră” și ”Mărine la nunta ta” însă de ce să nu-l văd pe prestatorul la balalaica PSD-ului, dacă tot e moca?!
Fără niciun preambul, începe buhaiul Craiovei c-un stand up (tragedy) c-o mitocănească nostalgie despre cincinale, congrese, ”panoul de onoare”, Ceaușescu și inveitabilul: ”Flota, unde-i flota?”. Ca să dea cu mucii din mustață-n fasole, vorbește despre Centenar (care vorba aia: e-al regalității) că e o chestie care se găsește-n grămada de castraveți, la tarabă.
Amintind de măreția ”Cerbului de Aur”, început în 1968, mi-a maltratat urechile c-un repertoriu searbăd și înapoiat, imitând  mai mult decât modest, vocea Luminiței Dobrescu, a lui Luigi Ionescu, a lui Dan Spătaru. În pauze a recitat poezie comunistă, de aia de te omora diriga cu bătaia s-o spui la serbare. Fără nicio legătură, deodată, a-nceput senilul să recite din Glossă a lui Eminescu, să treacă apoi la una simbolistă, de-a lui Minulescu.
A băgat și-o glumă c-o moldoveancă flecară și proastă, iar coafatele socialiste din primele rânduri aplaudau cu flăcări,  nesizând că maestrul cu prazu`își bătea pula de ele.
Nu mi-am putut obliga neuronii să reziste până la capăt. Niște axoni îmi arătau obrazul c-am întrecut limita.
Când am ieșit din Teatrul de Vară, mustață-de-neam-prost, o luase iar cu cincinalul și ”producția la hectar” și nimeni nu-l atenționa să cânte altor idioți, c-aici ne umpluse deja de nostalgii băloase.

4 păreri la “Senilul din Bănie

 1. Mariana

  Nimic nu mai e ce-a fost, draga mea! Totul se reinventeaza, reinterpreteaza….unii mai bine, altii mai rau iar altii o dau cu bata in balta.

  Răspunde
 2. Sandra

  Un nebun scapat din azil!
  M-am speriat la concert. Tu ai rezistat daca zici ca ai prins cantece de Cerb de Aur. Noi am plecat dupa primele zece minute cand am vazut ca avem de-a face c-un nebun in toata regula.
  Spre deosebire de tine am platit biletul. Mor de ciuda!

  Răspunde
 3. Dana Panea

  Bună, Irina
  Dacă noi, care suntem olteni și am crescut cu melodiile acestui om, nu-l suportăm..
  Părinții mei sunt comuniști, socialiști și le e scârbă de acest specimen, îți dai seama??!!
  Foarte bine scris, bine punctat că e o năpârcă mizerabilă!
  Felicitări!!

  Răspunde

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *