Un magazin de antichități așa cum Bacăul n-a avut niciodată

Abundă piața de nou, de modă, de ”ultimul răcnet”, de ”ultima colecție” și chiar dacă un lucru nu e arătos, măcar e ”din ultima generație”. Sunt însă persoane care preferă timpurile și moda din trecut, unde eleganța se definea prin real rafinament și calitate. Extravaganța contemporană nu e pe placul tuturor și nu e condamnabilă întoarcerea în trecut. Gândiți-vă la atmosfera unei camere de altădată unde pictura putea fi ușor deslușită, mobila era din lemn masiv și felul în care era ”brodată” făcea din ea operă de artă chiar dacă nu era lucrată de mâna vreunui artist renumit! Băuturile se turnau din sticle de cristal, încrustate, desertul se servea din platouri speciale iar dacă gazda  servea ceaiul sau cafeaua din obiecte de porțelan, argint sau alamă, asta spunea ceva despre calitatea ei estetică și socială.
Un astfel de magazin s-a deschis de curând pe strada Războieni, în spațiul fostului Subway și n-am să fiu ipocrită să nu recunosc că e al fratelui meu.
Lui nu i se potrivea nimic mai bine decât un magazin cu valoare de galerie de artă. De copil și-a cusut singur hainele, a sculptat fără să aibă vreun profesor, a pictat fără să-i arate cineva cum se face. Pentru el, și cușca câinelui trebuia să arate într-un fel aparte. Mereu i-am admirat simțul artistic pe care eu nu l-am avut niciodată.
Mi-e drag magazinul lui cu oglinzi venețiene, cu fotolii victoriene, cu alămuri cărora numai cucoanele le cunosc poveștile și mă pierd în tablourile lucrate pe pânză de mătase, cu fir de aur, și-n ele-s istorii de peste 100 de ani!
Invit orice băcăuan iubitor de frumos să treacă prin magazinul de antichități, măcar în drumul spre Parcul Cancicov sau cei care își beau cafele la terasele din jur!
Bacăul a ajuns un oraș mult prea prăfuit și fad așa încât oaza asta de frumusețe, e posibil să schimbe starea oricărui băcăuan sătul de kitsch, fițe de mall sau produse etichetate cu ”Made in China”.
Mă consider de modă veche și rămân constantă iubitoare de vin vechi, cărți vechi, maniere de demult și prietenii durabile de zeci de ani. Îmi place mai mult izul de rugină decât făcătura care încearcă să se dea fason.

2 păreri la “Un magazin de antichități așa cum Bacăul n-a avut niciodată

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *