Ofițeri și surogate

1and1is3După ce s-au plictisit de industrie, unii subingineri, maiștri de producție și frecători de mentă, și-au spus brusc: „Bă, pe mine m-a visat mămuca-n haina statului. Mă duc să-i ‘plinesc visul”. De aceea, în toate structurile bugetare și-ale Ministerului de Interne, găsești gherțoi nepregătiți, obezi, limitați. Ăștia-s specia cea mai slinoasă: bagă la urgență facultăți,  cursuri, mastere și firește, supraviețuiesc în sistem, pupându-şi superiorii în cur. De oamenii ăștia, nimeni n-are loc. Omniprezenți, ei sunt acolo unde alții nu-s. Duc mecanic palma-n chipiu fără motiv și „Să trăiț’, șefu’!”, e expresia pe care și-n somn o rostesc. Un fel de prostu’ satului cu ifose care-și așteaptă pensia la cincizeci de ani și care va avea pretenția să-l strigi prin grădină „dom’ colonel”.

De cealaltă parte, se află ofițerul cu ștaif, absolvent de liceu militar și academie, pe care îl recomandă talentul și pregătirea dar care…are același grad cu subinjineru’ din uzină și poate că e inferior ca funcție din rațiuni lesne de înțeles: e vertical, e bărbat și  n-ar peria superiorii și nici n-ar sta umil în ușa vreunuia. Așteaptă cuminte o numire în funcție și nu ține neapărat s-o aibă. Nu are ca obiectiv să stăpânească și  să-și comande colegii. Din păcate,  funcțiile vor fi mereu ale parveniților și asta pentru că finețea nu-i în fișa postului.

Poți face ușor diferența între ei: îi despart biblioteci, coerența în comunicare, modestia și toleranța. Pentru că, ce sa vezi? Omul provenit din producție, o dată văzut cu uniformă și caşchetă, devine ostil si mă-sii, după sintagma: „Mârlanul când se vede-n haina statului,  prima dată o arde pe mă-sa”.

Plină lumea de voi, căpușelor!

 

 

3 păreri la “Ofițeri și surogate

  1. Curios din fire

    Doamna Irina, dar despre politisto-securistii de care s-a inconjurat primarul Necula ce parere aveti? E normal sa faci politici publice cu „sa traiti”?

    Răspunde
  2. Gogu Steriade

    Aveți o falsa impresie despre aceasta categorie . Unul care a terminat politehnica are destula minte sa nu cada in derizoriu și mulți dintre ei au făcut , ulterior și academia. Gunoaiele vin , făcuți la apelul bocancilor , din subofițeri piloși și spagari, absolvenți de facultate private. Asta-i treabă , stimata moldoveancă

    Răspunde

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *